Skip to content

Μείωση του χρέους ή αποταμίευση; Το αιώνιο ερώτημα.

Μείωση του χρέους ή αποταμίευση; Το αιώνιο ερώτημα.

 Κάθε φορά που προσπαθείς να διαλέξεις ανάμεσα σε αποπληρωμή του χρέους σου και την αποταμίευση σε λούζει κρύος ιδρώτας από την αδυναμία σου να αποφασίσεις τι πρέπει να διαλέξεις; Σου φαντάζουν αντίθετοι στόχοι; Μην αγχώνεσαι, μπορείς να έχεις και τα δύο, γιατί φυσικά έχεις waiz και πρόγραμμα! 

 

Αποταμιεύσεις: κι όμως, είναι σημαντικές!

 

  Πολλές φορές, όταν τα οικονομικά μας είναι πιεσμένα, η αποταμίευση φαντάζει τόσο πιθανή όσο το να βρούμε φλέβα χρυσού στον κήπο μας. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουμε όλοι, γιατί αγνοούμε ότι η αποταμίευση είναι εξίσου σημαντική με την αποπληρωμή του χρέους. 

  Οπότε μην περιμένεις, δημιούργησε τώρα ένα Κεφάλαιο Εκτάκτου Ανάγκης. Αυτό το κεφάλαιο, όπως φυσικά λέει και το όνομά του, πρέπει να μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες από μια βλάβη στο σπίτι έως και μια απόλυση. Καλό θα ήταν να με αυτά τα χρήματα να μπορείς να καλύψεις τα μηνιαία έξοδα τουλάχιστον 3-6 μηνών. Φυσικά τέτοιο ποσό δεν θα μαζευτεί σε μια μέρα. Ξεκίνα με ένα μικρότερο και πιο ρεαλιστικό στόχο, της τάξης των 500€-1000€. 

  Είναι προτιμότερο να πληρώνεις μόνο τις ελάχιστες δόσεις στο χρέος σου και ταυτόχρονα να μαζεύεις χρήματα για μια ώρα ανάγκης, παρά να πληρώνεις μεγαλύτερες δόσεις χωρίς να έχεις χρήματα στην άκρη για όταν θα σου τύχει μια αναποδιά. 

  Αναρωτιέσαι ακόμη πώς θα βρεις τους πόρους για να ξεκινήσεις το δικό σου Κεφάλαιο Εκτάκτου Ανάγκης; Πολύ απλό, μπες στο waiz app και δες τις ομάδες στις καταναλώνεις τον μισθό σου κάθε μήνα. 

  Υπάρχουν σίγουρα κάποια μικροέξοδα που σου τρώνε πόρους χωρίς να το καταλάβεις και τα οποία μπορείς να περιορίσεις. Για παράδειγμα δεν χρειάζεσαι πραγματικά να έχεις συνδρομή σε πέντε διαφορετικές πλατφόρμες για να βλέπεις ταινίες. Διάλεξε μία και τα χρήματα που έδινες στις υπόλοιπες ξεκίνα να τα αποταμιεύεις. 

Αν μάλιστα θέλεις να κάνεις την αποταμίευση πιο διασκεδαστική μπορείς να ακολουθήσεις κάποια πρόκληση, όπως για παράδειγμα την πρόκληση των 52 εβδομάδων που σου έχουμε ετοιμάσει.

 

Αποπληρώνοντας τις οφειλές σου.

 

  Σίγουρα δεν θα εκπλαγείς αν σου πούμε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών πληρώνει κάποιου είδους χρέος. Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής αποτελούν βραχνά για πολλούς ανθρώπους.

  Μην ανησυχείς όμως και μη χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση στα οικονομικά σου ώστε να καλύπτεις τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτούμενες μηνιαίες δόσεις.

  Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις, ο τρόπος αποπληρωμής που θα σε βολέψει είναι καθαρά δικό σου θέμα. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που υπάρχουν είναι:

  1. Από το μικρότερο χρέος στο μεγαλύτερο.

Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν έχεις πολλά χρέη και πελαγώνεις άμα βλέπεις όλες τις δόσεις που πρέπει να πληρώσεις μέσα στο μήνα. Ξεχρεώνοντας τα μικρά ποσά αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές σου και πλημμυρίζεις με αισιοδοξία ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσεις χωρίς να χρωστάς. 

  1. Πλήρωσε πρώτα ό,τι έχει μεγαλύτερο επιτόκιο.

Δεν είναι κάθε χρέος το ίδιο. Συνήθως οι βραχύβιες οφειλές έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο, άρα όσο δεν τις ξεχρεώνεις το πραγματικό ποσό που καταλήγεις να πληρώνεις αυξάνεται ταχύτατα. Έτσι για παράδειγμα είναι προτιμότερο να πληρώσεις την ελάχιστη δόση στο δάνειο ώστε να περισσεύουν χρήματα για να ξεχρεώσεις πιο γρήγορα την πιστωτική σου κάρτα.

   3.  Πλήρωσε πρώτα το χρέος που σου δημιουργεί το μεγαλύτερο άγχος.

Η καλή ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τα οικονομικά σου. Αν νιώθεις ότι ένα χρέος σου προκαλεί περισσότερο άγχος από τα υπόλοιπα, είναι καλύτερο για την ψυχολογία σου να αρχίσεις να το αποπληρώνεις πρώτο, ώστε να μπορείς να κοιμηθείς με ηρεμία τα βράδια. Αφού φύγει από τη μέση, θα μπορείς να αποπληρώνεις τα υπόλοιπα χρέη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μικρότερο στρες.

   4. Ξεκίνα αποπληρώνοντας πρώτα τις επενδύσεις. 

Ως επένδυση μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε έχει την δυνατότητα να σου αποφέρει μελλοντικά κάποιο κέρδος. Μπορεί να είναι ένα σπίτι που έχεις αγοράσει, ή ένα δάνειο που πήρες για να εξελίξεις την επιχείρησή σου ή απλά κάποιος επενδυτικός λογαριασμός που καλείσαι να πληρώνεις κάθε μήνα. Ξεκίνα να αποπληρώνεις την επένδυσή σου πρώτη, ώστε όταν ξεχρεώσεις να αρχίσει να σου αποφέρει καθαρό κέρδος και να σου παρέχει πόρους να πληρώσεις τα υπόλοιπα χρέη σου.

 

Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι σου; 

 

waiz-blog-dept-vs-savings

  Πριν αρχίσεις να ξεδιαλύνεις το κουβάρι που είναι τα οικονομικά σου, οργανώνοντας την αποταμίευση και την αποπληρωμή των υποχρεώσεών σου, ίσως είναι ώρα να αντικρίσεις τη σκληρή αλήθεια: πιστεύεις πραγματικά ότι το χρέος σου είναι βιώσιμο σύμφωνα με τις μηνιαίες σου εισφορές;

  Για παράδειγμα, αν ο τωρινός μισθός σου είναι 650€, μια δόση στεγαστικού δανείου της τάξεως των 450€ δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος αποπληρωμής. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις ως προς τον τρόπο ζωής σου σήμερα για να ξεγνοιάσεις από τις οικονομικές υποχρεώσεις αύριο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα μπορούσες να βρεις ένα συγκάτοικο να μοιράζεστε τα έξοδα ή να νοικιάσεις το υπάρχον σπίτι και να μετακομίσεις σε άλλο, με μικρότερο νοίκι από αυτό που εισπράττεις. Λύσεις υπάρχουν. Απλά χρειάζεται να ξέρεις πού ξοδεύονται τα χρήματα και ποια περιττά έξοδα μπορείς να υποκαταστήσεις. 

 

Με το waiz app η οικονομική διαχείριση δεν ήταν ποτέ πιο απλή.

 

  Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, πάρε και το κινητό σου στο χέρι σου, και συμβουλεύσου το waiz app για να οργανώσεις το budget σου ώστε να επιτύχεις όλους τους οικονομικούς σου στόχους. Με τον Μετρητή Εξόδων βάλε όριο στα έξοδά σου, ώστε να μην καταλήξεις να ξοδεύεις κατά λάθος τη δόση του δανείου σου στα ψώνια και ταυτόχρονα να σου μένει και κάτι στην άκρη για αποταμίευση. 

  Δεν θέλεις να κάτσεις να υπολογίζεις νούμερα; Κανένα πρόβλημα, γιατί με το waiz μπορεί να υπολογιστεί αυτόματα ένας στόχος για τα έξοδά σου ανά μήνα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεις ενημερώσεις για την πορεία του στόχου σου.

  Αν μάλιστα θέλεις να μελετάς εις βάθος τα οικονομικά σου μπορείς να επωφεληθείς από τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές των εξόδων σου ώστε να είσαι σίγουρος ότι κάθε ευρώ σου ξοδεύεται σωστά.

  Είτε ο στόχος σου είναι η αποταμίευση είτε είναι η αποπληρωμή του χρέους σου, ο καλύτερός σου σύμμαχος είναι το waiz app. Κατέβασε κι εσύ το πιο εύχρηστο budgeting app και ξεκίνα να ορίζεις τους δικούς σου οικονομικούς στόχους.

 

Κατέβασε την εφαρμογή!
Για iOS συσκευές | Για Android συσκευές

Share this post
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email